Hledat

Společnost Mycroft Mind získala finanční podporu 10 milionů eur na rozvoj technologie vnořené energetické inteligence

Brněnská technologická společnost Mycroft Mind, člen Skupiny TTC, dosáhla významného úspěchu v klíčovém evropském projektu IPCEI ME/CT, zaměřeném na odvětví mikroelektroniky a komunikačních technologií. V rámci Národního plánu obnovy Ministerstva průmyslu a obchodu získala z fondů EU finanční podporu ve výši 10 milionů eur na rozvoj své technologie vnořené energetické inteligence. Mycroft Mind tak významně přispěje k udržitelnější a efektivnější energetické budoucnosti a také k posílení pozice ČR i Evropy v odvětví mikroelektroniky.

Cílem projektu Mycroft Mind je vytvořit vestavěné samoučící se moduly pro predikci toků energie a energetického chování spotřebitelů i výrobců energie, včetně jejich předpokládaných reakcí na různé situace na dynamickém trhu s energií. Moduly se specifickými algoritmy strojového učení, tzv. Machine Learning algoritmy, umožňují fungování s velmi malými nároky na paměť a výpočetní výkon. Proto mohou fungovat v senzorech, které mají nízký výkon a omezenou operační paměť. Unikátní schopností řešení Mycroft Mind je možnost autonomního učení se přímo v senzorech, tedy že každý senzor se samostatně adaptuje na chování prostředí, ve kterém je nainstalován.

Díky zapojení do projektu IPCEI ME/CT vznikne v ČR specializovaný tým v oblasti tvorby a implementace vnořené energetické inteligence. Mycroft Mind zároveň aktivně vyhledává příležitosti pro další partnerství s výrobci zařízení a senzorů používaných v energetice a dalších průmyslových odvětvích. První produkty s technologií vnořené energetické inteligence by měly být uvedeny na trh již v příštím roce.

Tisková zpráva s detailnějšími informacemi je k dispozici ZDE.